19. juuli 2017

"Desert Flower" / "Kõrbelill" (2009)

Täiesti juhuslikult nägin mõni aeg tagasi filmi supermodell Waris Diriest, kelle nimi oli mulle varem tundmatu. Tegelesin arvutis oma asjadega ja tv käis niisama taustaks, ent ühel hetkel märkasin, et jälgin ainult filmi. Järelikult oli, mida vaadata.

Ütleksin, et samanimelise autobiograafia põhjal valminud "Kõrbelill" on keskpärane/hea film, millel on suurepärane peategelane. Waris Diried mängiv Liya Kebede kannab kahetunnist lugu enda õlul. Kõrvaltegelased on pigem tüüpilised ning pealiskaudsed, kui ehk Timothy Spalli kehastatud fotograaf Terence Donovan (filmis kannab nime Terry Donaldson) välja arvata. Just Terence Donovan oli see, kes 18aastase Waris Dirie kogemata ühest kiirtoidurestoranist nö avastas.

Filmi aluseks on 1965. aastal sündinud Waris Dirie teekond Somaalia rändava eluviisiga kõrberahva keskelt ülemaailmselt tuntuks modelliks ning eelkõige naiste õiguste eest võitlevaks aktivistiks. Ja kui rääkida elukäikudest, mis väärivad kajastamist, siis Waris Dirie kogemused sobivad ekraanile nagu valatult. Tema elust leiab uskumatuid juhuseid, läbikukkumisi, õnnestumisi ning niisugust valu, mida üks keskmine lääne inimene vaevalt ettegi kujutab.

Naiste suguelundite ümberlõikamisest, mille Dirie lapsena üle elas (üks tema õdedest suri protseduuri käigus tekkinud verekaotuse tagajärjel), rääkis ta avalikkusele esimest korda 1997. aastal. Samal aastal tegi ta modellindusega lõpparve, alustades tööd hoopis ÜRO erisaadikuna, et võidelda naiste suguelundite sandistamise keelustamise eest. Olgugi et antud protseduur on tunnistatud inimõiguste rikkumiseks, on veel praegugi maailmas miljoneid naisi ja noori tüdrukuid, kes sellest ei pääse. Somaalias ulatub ümberlõigatud naiste osakaal üle 90 protsendi.
Kusjuures näiteks Soomes, kus on palju sisserändajaid, on ümberlõigatud naistest saanud peaaegu et tavaline nähtus. Leidsin artikli, kus öeldud, et Helsingis tuleb iga nädal mõni ümberlõigatud naine sünnitama. Sünnituseks tuleb tupp lahti lõigata (sageli tehaksegi seda alles sünnitussaalis, mis muudab kogu sünnituse veelgi valulikumaks ja ohtlikumaks) ning kuna Soomes on ümberlõikamine kriminaalkorras karistatav, seda enam kinni ei õmmelda.

"Kõrbelill" on selles mõttes kummaline teos, et kohati tekib tunne, nagu vaataks mingit üsna suvalist võluva peategelasega B-kategooria filmikest, millest võib leida isegi komöödia sugemeid. Ent hetk hiljem lennutab ekraanil toimuv vaataja teise aega ja kohta, mis on täis äärmuslikke kannatusi. Need osad filmist pole kaugeltki keskpärased. Filmikogemus nagu Ameerika mäed.

Kokkuvõttes ikkagi soovitan, sest vähemalt mind pani "Kõrbelill" kaasa mõtlema, küsima ning neile küsimustele ka vastuseid otsima.
7,5/10

Liya Kebede & Waris Dirie. Foto: National Geographic / Walter Wehner




No Comments Yet, Leave Yours!